Çocuklarda Çekingenlik

Çocukların yabancı hissettiği bir ortamda ortamda konuşurken çekingen olmaları ve bir ölçüde kaygılı olmaları normal bir durumdur. Çocuk o ortama bir süre sonra alışır ve kendini rahat hissetmeye başladığı anda ortama uymaya başlar. 3-4 yaşındaki çocukların yeni ortamlara ve kişilere, şayet olağanüstü bir durum yoksa, ortalama 5-10 dakika içinde uyum sağlaması beklenir. Ancak bu süre uzuyorsa, çocuğunuzun uyumunu başka çocuklarla ve insanlarla iletişimini etkiliyorsa, huzursuzluğu devam ediyorsa, yoğun kaygılar yaşıyorsa bu durum çocuğun günlük aktivitelerini etkilemeye başlar. Çocuğunuzun çekingenlik boyutu sosyal fobi denilecek boyuta ulaşmış olabilir. Bu nedenle sürekli çekingenlikten ve bundan doğan bir huzursuzluktan şikayetçi iseniz, yeni sosyal ortamlara ve insanlarla ilişkiye girmek çocuğunuzu korkutuyorsa, profesyonel bir yardım almanızın zamanı gelmiş demektir.

Bu yaşlardaki çekingenliğin ve ileri boyutu olan sosyal fobinin bir çok nedeni olduğu bilinmektedir. Genetik faktörler, öğrenilmiş davranışlar, kişilik özellikleri, mükemmeliyetçi anne-baba tutumu, çocuktan yüksek beklentiler, çocuğun sık sık utandırılıp aşağılanması vb. sert eleştiriler, başarısızlık korkusu gibi bir çok faktör utangaçlığa ve sosyal fobiye neden olabilir.

• Çekingen davrandığında çocuğunuzu yargılamayın ve eleştirmeyin.

• Çocuğu konuşmaya ve iletişim kurmaya zorlamayın. Bunun yerine sakince onu anlamaya çalışın.

• Çekingen olduğu durumları eleştirmek yerine, daha dışa dönük davrandığı anları ödüllendirin. Dışa dönük davrandığında nasıl gurur duyduğunuzu belirtin.

• Bol bol yeni sosyal ortamlara girmesini sağlayın; hiçbir şeye katılmasa bile o ortamda bulunması çekingenliğini yavaş yavaş atmasına neden olacaktır.

• Davranışlarını, beceremediği şeyleri eleştirip her şeyin en iyisini yapmaya zorlamayın.

• Onu korkutan ve çekinmesine neden olan şeyler hakkında konuşun, duygularını yargılamadan ve yönlendirmeden dinleyin.

0 yorum: